Ali v Španiji izdelujejo najboljše klasične kitare?

Klasična kitara – znana tudi po imenu najlonska kitara ali španska kitara, ki jo največkrat prepoznamo v zvokih flamenka in klasične glasbe …

Ta instrument z bogato zgodovino in tradicijo je sprva svoje poslušalce očaral z zvokom strun iz črevesja, danes pa so strune na klasičnih kitarah iz najlona.

Klasična kitara je tako predhodnica sodobnih akustičnih in električnih kitar, ki pa imajo za produciranje edinstvenega zvoka vpete kovinske strune.

​Od ​kod izvirajo ​klasične kitare?

​Klasične kitare izvirajo iz španskih instrumentov iz petnajstega in šestnajstega stoletja, imenovanih »vihuele« in »gitterna« in so se pozneje razvile v baročno kitaro sedemnajstega in osemnajstega stoletja in pozneje v moderno klasično kitaro sredi devetnajstega stoletja.

Ravno zaradi tega marsikdo sklepa, da je najboljša klasična kitara tista, ki prihaja iz Španije. Nenazadnje bi naj tisti, ki jo je izumil, najbolje vedel, kako se stvari streže ...

Pa je res tako?


Preden ti odam odgovor, bi se ti rad na hitro predstavil ...

​Sem Marko, prodajni svetovalec v Music Maxu in že več kot 17 let z veseljem pomagam vsem nadebudnim kitaristom izbirati kitare.

Nekateri iščejo svojo prvo klasično kitaro za začetek svoje glasbene (učne) poti.

Drugi, ki so se na to pot že podali, pa v svojem napredovanju potrebujejo boljšo ali profesionalno klasično kitaro.

*Mimogrede - najdeš me v naši celjski trgovini, ostale Music Maxove poslovalnice pa se nahajajo tudi v Ljubljani, Mariboru in Zagrebu.


In v svojih 17 letih sem se naučil, kaj je tista gola resnica o klasičnih kitarah ...

​Ta resnica se glasi: “Najboljša klasična kitara ne obstaja.”

Okej, naj razložim ...

Zmotno bi bilo trditi, da je najboljša klasična kitara narejena samo v Španiji, saj je v današnjem času z razvojem tehnologije in poplavo izdelovalcev kitar iz celega sveta mogoče najti odlične kitare vse od ameriškega porekla pa do kitajskih posrečenih kosov.

​Ultimativno najboljši instrument tako ne obstaja, pač pa obstaja najboljši za tvojo situacijo ...

Ampak, če se sedaj dotakneva samega španskega porekla ...

Po mojem mnenju so španske kitare res tiste kitare, ki imajo magični karakter, ki ga povezujemo zaradi izvora in bogate zgodovine s kvaliteto in tradicijo.

Kar pa marsikdo ob tem pomisli, je da so španske kitare izredno drage, vendar je ravno nasprotno.

Zanje ne rabiš odšteti več tisočakov, pač pa se v vsakem cenovnem razredu najde odličen primerek za tvoje potrebe in želje.

Čisto zares ...

Naj ti predstavim 4 najpopularnejše modele klasičnih kitar znamke Alhambra, ki jih že od leta 1965 izdelujejo marljive roke Špancev.Modeli se razprostirajo od tistih za popolne začetnike, do tistih, ki bodo zadovoljili prave profesionalce.

Pa začniva!


#1: ​A​lhambra Z-nature (Odlična izbira za začetnike)

​Vse Alhambra kitare odlikuje ročno delo španskih mojstrov, prav tako pa tudi že pri vseh modelih ob nakupu dobiš kitaro, ki ima sprednjo resonančno ploščo iz skrbno izbranega masivnega lesa …

To pomeni, da sama kitara dosti lepše resonira, sam zvok je globlji in zaigrani toni zvenijo lepše in dlje, preden odzvenijo. 

Posebnost Alhambra Z-nature je zelo lahka konstrukcija ter nesijoče (mat) lakiranje z odprtimi lesnimi porami, kar omogoča instrumentu izvrstno resonanco, velik dinamični razpon ter izredno glasnost.

Kitara je izvrstna izbira za kitariste začetnike.

Zaradi kvalitetne izdelave in skrbno izbranih materialov ter igralnih lastnosti omogoča hitro napredovanje, hkrati pa zagotavlja odličen ton že od prvega dne učenja dalje.

In ker sta kakovost in cena te kitare v odličnem sožitju, se začetniki pri nas največkrat odločijo ravno za ta model, sploh kadar se ne ve natančno, kako dolgo bo držala evforija in želja po igranju.



#2: ​Alhambra 4P (Za tiste, ki že nekaj znajo)

​Klasična kitara Alhambra 4P je najbolj pogosto izbran model kitare za glasbeno šolo …

Na voljo je v 2 izvedbah, in sicer:

- Alhambra 4P, ki jo odlikuje masivna sprednja plošča iz cedre, ki pripomore k nekoliko toplejšemu, a prodornemu in artikuliranemu zvoku.

- Alhambra 4P A, ki ima sprednjo resonančno ploščo iz masivne smreke, kar da kitari nekoliko svetlejši, a lepo balansiran ter prodoren ton.

Alhambra 4P (in 4P A) je prvi model, kjer je za ubiralko uporabljena ebenovina, s čimer se sicer ponašajo precej dražji modeli kitar. 

V kombinaciji z odličnimi navijalci, ki omogočajo gladko in natančno uglaševanje, nudi vse, kar se pričakuje od dobrega instrumenta. 

Igranje je lahko in omogoča hitro napredovanje.



#3: ​Alhambra 7C (Prava mojstrovina, ki ne bo osiromašila tvoje denarnice)

Za nekoliko naprednejše in zahtevnejše učence klasične kitare je kot nalašč Alhambrin model iz »Concert« serije.

Na Alhambri 7C tako najdemo že komponente profesionalne kakovosti, saj gre za v celoti ročno izdelavo iz masivnega lesa. Sprednja plošča je iz masivne cedre, obod in hrbet pa iz masivnega mahagonija. Za ubiralko je uporabljena visoko kakovostna ebenovina ...

Vrat je kot pri ostalih koncertnih modelih ojačan z ebenovino, kar zagotavlja izredno stabilnost instrumenta. Kompaktnejša in lažja zasnova omogoča odlične zvočne lastnosti in resoniranje instrumenta.

Zvok je bogat, čist, kitara pa je zelo odzivna na način in dinamiko igranja.


#4: ​Alhambra 11P (Sam vrh španskih mojstrovin)

Alhambra 11P sodi v sam vrh ponudbe klasičnih kitar in kot se za klasično kitaro profesionalnega ranga spodobi, je ta v celoti izdelana iz masivnega lesa ...

Prednja plošča je iz masivne cedre, hrbet in obod pa iz masivnega palisandra. Vrat je prav tako iz cedre in ojačan z ebenovinastimi vstavki. Ebenovinasta je tudi ubiralka ter gumbi na mehaniki.

Alhambra 11P je namenjena najzahtevnejšim kitaristom, ima podaljšano ubiralko in drugače oblikovano peto na vratu za lažji dostop do najvišjih tonov.

Kot se za kitaro tega kova spodobi, dobiš zraven nje tudi izredno kakovosten kovček.Tako bo tvoja lepotica vedno, kadar je ne igraš, na varnem.

Ja - res je, da moraš za tako kitaro odšteti nekoliko več, kot bi morda bil pripravljen dati za svojega »delovnega konja«, a menim, da se splača, saj dobiš izredno kakovosten in vrhunski inštrument, ki te lahko spremlja in navdihuje celo življenje ...

Vsekakor sem mnenja, da lepe besede ne morejo opisati čudovitih občutkov ob igranju na tako kitaro, zato se ti splača, da nas obiščeš in se prepričaš sam... 



Kar ti lahko pri izbiri klasične kitare položim na srce, je..

​Glede na to, da je kitara osebni sopotnik na tvojem glasbenem popotovanju in vsakemu sede v roko nekoliko drugače, bi ti predlagal, da obiščeš eno izmed naših trgovin Music Max.

Zakaj?

Lahko bi rekel, da imamo izredno bogato ponudbo (več kot 80 modelov klasičnih kitar), 3 fizične trgovine v Sloveniji (LJ, MB in CE) in pregledno spletno trgovino.

Vsekakor ti ne bi lagal, a najpomembnejši razlog se skriva nekje drugje …

Naša glavna prednost je, da tebe in tvoje želje postavljamo na prvo mesto.

Prave klasične kitare namreč ni. Obstaja le takšna, ki je najprimernejša za tvojo situacijo.

Ko se oglasiš pri nas, se ti posvetimo individualno in ti na podlagi tvojih želj pomagamo pri izbiri klasične kitare.

Četudi se za obisk naših prodajaln ne odločiš, pa verjamem, da med temi štirimi top španskimi klasičnimi kitarami zagotovo najdeš pravšnjo za svojo situacijo …

Da pa ti ne bo treba iskati povezav do naše spletne strani, kjer si jo lahko naročiš, sem zate tukaj spodaj še enkrat zbral vse odlične možnosti:

#1 Alhambra Z-nature (Odlična izbira za začetnike)

#2 Alhambra 4P (Za tiste, ki že nekaj znajo)

#3 Alhambra 7C (Prava mojstrovina, ki ne bo osiromašila tvoje denarnice)

#4 Alhambra 11P (Sam vrh španskih mojstrovin)

Obilo veselja ob brenkanju ti želim!

Marko Prašnikar, 

prodajni svetovalec v trgovinah Music Max.

Music Max d.o.o. 2020 Vse pravice pridržane.    Prodajni pogoji    ​Izjava o zasebnosti