​Resnica o glasbilih za predšolske otroke...

Glede na to, da tole bereš, si verjetno starš predšolskega otroka, ki se sprašuje, ali bi mu omogočil igranje instrumenta ...

Za laike je to na videz lahka odločitev, a kot starš imaš v glavi več stvari:

  • ​Ali bo učenje instrumenta mojemu otroku všeč?
  • Ali lahko pri teh letih zadevo sploh obvlada?
  • ​Ali je sploh pametno (ob vseh preostalih obveznostih) mu na ramena naprtiti še to?
  • Kje sploh dobiti primeren instrument? (Da – marsikater namreč NI primeren za predšolske otroke.)

Če sem zadel in zgornja vprašanja mučijo tudi tebe, dragi starš, ti bo tale članek na pladnju postregel s praktičnimi odgovori …

Mimogrede. Če si starš starejšega otroka, ki gre v glasbeno šolo, pa ti bo prav prišel ekskluzivni katalog za glasbene šole. Najdeš ga tukaj.

Preden nadaljujeva, se mi zdi prav, da se ti na hitro predstavim...

​Moje ime je Nejc in že 12 let sem del ekipe trgovine z glasbili Music Max, prav tako pa že praktično celo svoje življenje proučujem glasbila.

A glavni razlog, da ti tale članek pišem jaz, je ta, da sem tudi sam oče nadobudnega otroka in sem se s podobnimi vprašanji ukvarjal tudi sam.

Ravno zato ti lahko tako iz strokovne, kot iz starševske strani podam svoje mnenje o glasbilih za predšolske otroke.

Da ne bova izgubljala časa, predlagam, da se najprej dotakneva kar tistega najpomembnejšega vprašanja.

Ali je pametno, da predšolski otroci igrajo glasbila?

Mnenja staršev so seveda deljena in to je popolnoma normalno. Sam sem bil sprva v podobnem položaju pri svojih otrocih, saj si vsak želi za svojega otroka najboljše …

Po pogovoru s svojimi glasbenimi kolegi, ki so mi pripovedovali, da so njihovi otroci, ki se učijo instrumenta, pokazali tako veselje in lep odnos do samega instrumenta kot tudi do razumevanja glasbe in da v šoli brez težav dosegajo dobre rezultate, sem se seveda odločil, da želim omogočiti to tudi svojim otrokom.

Ampak!

Ker sem pristaš strokovnosti, sem se tako po odgovore na svoja vprašanja zapodil tudi v strokovno literaturo in našel veliko dobrih lastnosti, ki jih lahko otrok ponotranji z igranjem instrumenta.

Tako sem zate v tem članku zbral sedem lastnosti, za katere verjamem, da te lahko prepričajo v to, da tudi ti svojemu otroku omogočiš nekaj tako lepega, kot je njegov lasten instrument...

7 dobrih lastnosti, ki jih otroci osvojijo z igranjem instrumenta...

​Na tej točki je treba najprej poudariti, da je otrok na prvem mestu. Vsaka nova izkušnja, ki jo omogočimo otroku, je priložnost za njegovo rast in razvoj.

Otroštvo je obdobje, kjer se gradijo fizične, mentalne in emocionalne osnove, ki bodo otroku nudile podporo v kasnejšem obdobju življenja.

Eno izmed najlepših daril, ki jih lahko kot starš podariš svojemu otroku, je zagotovo glasba.

V ta namen je potrebno otroka že od zgodnjega otroštva spodbujati k temu, da posluša različne zvrsti glasbe.

​Pri tem ni nič narobe, če kuhinjski pripomočki postanejo glasbilo, s katerim bo otrok izražal občutke ob poslušanju glasbe.

S tem bo otrok razvijal svojo domišljijo in kreativnost.

Kasneje pa seveda lahko »kuhlo in lonce« zamenjajo bobni ali katerikoli drug instrument, ki bo prirasel otroku k srcu..

O pozitivnem učinku glasbe na razvoj otroka lahko najdemo ogromno dokazov iz zgodovine in pa tudi moderne raziskave, ki potrjujejo dejstva, da glasbene izkušnje, ki jih pridobijo otroci, doprinesejo k celostnemu razvoju osebnosti, ki jim ostane za celo življenje.

Zate sem zbral na enem mestu, 7 pozitivnih učinkov igranja instrumenta, ki se mi zdijo izjemni!

Pa kar začniva…

#1: Motorične sposobnosti

Pri igranju instrumenta, se konstantno z vadbo izboljšuje koordinacija med očmi in rokami (pri nekaterih instrumentih tudi nogami).

Z raziskavami so dokazali, da otroci z igranjem na instrument krepijo svoje motorične spretnosti na podoben način, kot to počnejo pri različnih športnih aktivnostih.

Seveda, pa se skupaj z motoriko razvija tudi…

#2: Koncentracija

​Pri učenju igranja na instrument je potrebna koncentracija, saj se bo otrok moral fokusirati dalj časa na določeno aktivnost. Na ta način bo s pomočjo večje koncentracije uspešno opravljal tudi druge šolske in vsakodnevne naloge.

Na ta način pa se krepi tudi…

#3: Spomin

Glasba otroke uči učinkovitega ustvarjanja, shranjevanja informacij in pridobivanja spominov, kar je odlična vadba za možgane.

Otrok si bo zapomnil, katere strune ali tipke ustrezajo notam in kako igrati akorde z določenimi položaji rok.

Vse to se mu bo obrestovalo tudi v šoli!

Če povežemo koncentracijo in spomin, ki se nadgrajujeta ob celotnem ustvarjanju pridemo tudi do…

#4: Bistrejši um

Glasbene aktivnosti in ustvarjalni proces z instrumentom stimulirajo možgane do izboljšanja možganske strukture s tvorbo novih nevronskih povezav.

Po domače…

Otrok bo začel v danih situacijah dosti hitreje razmišljati in bo na ta način kreativno reševal probleme.

#5: Potrpežljivost

Ker je za osvajanje tehnik igranja potrebna vaja in trud, s tem pride tudi potrpežljivost. Z vadbo in igranjem instrumenta bo tako tvoj otrok osvojil večjo stopnjo potrpežljivosti, ki mu bo v življenju koristila, saj nič ne »pade z neba«.

Ob vsem tem pa ne smemo pozabiti na to, da se otroci ob igranju instrumenta lahko družijo in ustvarjajo skupaj.

#6: Socialne veščine

Igrati na instrument je odlična solo aktivnost, a hkrati je tudi način s katerim se otroci lahko družijo, ustvarjajo in na ta način ponotranjijo zdrave družbene odnose in navade!

Na ta način se krepi veselje do igranja in spoštovanje do sovrstnikov, s katerimi bo tvoj otrok ustvarjal.

Lepo, kajne?

Na vse, od že omenjenih dobrih lastnosti, ki jih lahko otrok pridobi z igranjem na instrument ali petjem pa seveda vpliva tudi na samopodobo otroka in tako se bova v zadnji točki dotaknila še te…

#7: ​Samozavest

Kadar otroka pohvali starš ali pa učitelj glasbe, pri napredovanju v instrumentu, ki mu je prirasel k srcu, bo to zagotovo narisalo nasmešek na njegov obraz.

Največjo samozavest, ki mu bo v življenju prišla še kako prav pa bo otrok osvojil, ko bo sam z entuziazmom ugotovil, da se njegovo veselje do igranja instrumenta kaže v napredku in neskončnem izražanju skozi glasbo.

Super!

Igranje instrumenta je resničen doprinos k razvoju osebnosti…

Ampak – lagal bi če bi rekel, da daš otroku instrument in je zgodba končana, daleč od tega.

V naslednji točki, se bova dotaknila zelo pomembne teme, saj se lahko igranje instrumenta spremeni tudi v nočno moro…

​Kako kvalitetni morajo biti instrumenti za predšolske otroke?

Glavni problem, ki se pojavi je ta, da se starši največkrat zatečejo v trgovine, ki v osnovi niso glasbene trgovine in se občasno na njihovih policah znajdejo »instrumenti« po izredno nizkih cenah…

Logično – so najcenejši in kot starš želiš samo preizkusiti ali bo glasbilo tvojemu otroku sploh všeč.

Problem je le, da to ni instrument pač pa igrača in z njo otrok nima dobrih pogojev za učenje in napredovanje, hitro lahko obupa (lahko pa tudi dobi odpor do instrumenta)…

A kaj, če ti povem, da tisti pravi instrumenti za predšolske otroke sploh niso dragi?

Prav zares!

Če veš kaj iskati, lahko dobiš za svojega otroka izjemen instrument, on bo vzljubil glasbo, tvoja denarnica pa ne bo izropana.

Da pa ti olajšam delo in iskanje, sem zate v zadnji točki pripravil ravno to!

TOP 8 instrumentov za predšolske otroke...

Na podlagi svojih izkušenj sem na tem mestu zate izbral 8 odličnih instrumentov, s katerimi ne moreš »brcniti v temo«, na koncu članka pa imam zate še presenečenje!

Pa kar začniva z predlogi…

#1: Za najmlajše glasbene navdušence, ki v svet glasbe šele vstopajo in svoj priljubljen inštrument še iščejo, je odlična izbira Flig​ht FPS-10 set tolkal.

 Ta vključuje 10 glasbil v barvitem slogu in sicer:

- Metalofon (odličen za spoznavanje tonov in krepitev posluha)

- Boben z membrano (za ritmične užitke)

- 1 par maracas »ropotulj«

-1 par kastanjet

- 1 par prstnih činel

- Guiro

- Blok

- Triangel

- Jinglestick

To pomeni, da dobi otrok 10 instrumentov, s katerimi se zabava lahko začne, ob vsem tem pa lahko ustvarja cela družina ali pa konstruktivno preživlja čas s prijatelji. »Keč« pa je v tem, da tvoja denarnica sploh ne bo utrpela večjih posledic, saj je zadeva izredno ugodna in opremljena s torbo za prenašanje…

#2: Za otroke, ki že kažejo željo in navdušenje po glasbeni šoli, je odlična izbira za spoznavanje tonov in učenje Casio SA76 MINI Klavijatura, ki omogoča 100 različnih zvokov in 50 ritmov. Skupaj z 10 vadbenimi skladbami je odlična za trening in bo otroku prišla prav tudi kasneje v glasbeni šoli, ne glede na to ali bo postal klavirski virtuoz, ali pa mojster kateregakoli drugega instrumenta.

#3: Če si pripravljen dati malo več, imamo izjemno prikupno klaviaturo Casio LK-S250 S Svetlečimi Tipkami, ta zraven tega, da ima tipke standardne velikosti, vsebuje še veliko več zvokov in ritmov…

Kar mi je pa še posebej všeč je to, da ima odličen program za samostojno učenje skladb, saj so tipke svetleče in proces učenja poteka tako, da se tipke, ki jih je v skladbi potrebno zaigrat, zasvetijo.

Učni proces s to klaviaturo je ekspresno hiter, kreativen in zanimiv! Klaviaturo pa odlikujejo že dinamične tipke.

#4: Za vse navdušence in bodoče virtuoze kitare imamo v naši ponudbi klasične kitare Almires C-15, ki jih najdeš v različnih velikostih (4/4, ¾, ½) in so tako primerne za tiste, ki bodo kmalu začeli obiskovati glasbeno šolo, kot tudi za tiste, ki kažejo interes po igranju.

​Cena in kakovost teh kitar je v odličnem razmerju, tako bo otrok dobil pravi instrument, tvoja denarnica pa ne bo trpela…

 (Za predšolske priporočamo: https://musicmax.si/p29832sl/)

#5: V kolikor je tvoj otrok že rockovski navdušenec, pa imamo zanj tudi odlično električno kitaro manjše velikosti, ki je primerna z otroke in je pravzaprav čisto prava električna kitara.

Flight EST11 Mini, je čisto prava električna kitara, velikosti ¾, ki bo zagotovo navdihnila otroka, da bo z veseljem brenkal nanjo in osvajal popularne skladbe.

#6: Sopranska ukulela Veston KUS-15 v črni ali rdeči barvi, je prikupna ukulela po zelo prikupni ceni. Ker je ukulela res praktičen in enostaven instrument za začetek igranja, je odlična izbira za najmlajše.

Naj povem, da lahko z enim prstom primeš takoj kar 3 akorde. Zaradi narave instrumenta in cenovne ugodnosti je torej super izbira za prvi instrument...

V kolikor pa si pripravljen dati za ukulelo malenkost več, pa je tu naš najbolj prodajan model NUS 310, pri katerem je razmerje med ceno in kakovostjo res odlično!

AJA – Če morda še ne veš…

Flight je slovenska znamka in tudi Veston spada pod njo. Celoten razvoj in marketing za instrumente in pribor za glasbila se odvija v Sloveniji, kar je super!

#7: Hohner XS inovativna otroška klavirska harmonika je odličen instrument, kjer je moderna tehnologija združena s tradicionalnim instrumentom.

Narejena je bila za otroke od 4 leta starosti, omogoča hitro učenje s pomočjo učne tehnologije in je ravno pravšnje velikosti za za malčke…

Ta instrument bo popeljal vse bodoče nadobudne harmonikaše v čudovit svet muziciranja.

#8: Za vse, ki si želijo prepevati ob svojih najljubših skladbah in razvijati svoj pevski glas, je kot nalašč VONYX SPJ-PA910.

Gre namreč za izjemno ugoden karaoke sistem, ki za svojo ceno ponuja maksimalen užitek z glasbo za celo družino.

Ozvočenje se lahko napaja tudi baterijsko in vsebuje brezžični ročni mikrofon in daljinec za brezžično upravljanje vseh funkcij.

Skladbe lahko predvajaš preko Bluetooth-a, SD kartice, USB ključka ali pa katerekoli zunanje avdio naprave.

Otrok bo tako svoje petje razvijal ob najljubših skladbah kot prava pevska zvezda!

Verjamem, da se med temi predlogi zagotovo najde rešitev, ki bo tvojemu otroku prinesla užitek in veselje do muziciranja…

Kam po glasbila za predšolske otroke?

Moram ti povedati, da sploh ni nujno, da po zadevo prideš v našo trgovino, ti pa to toplo priporočam...

Sem namreč mnenja, da je najbolje, da se s svojim nadobudnim bodočim glasbenikom ali glasbenico ustavite v eni izmed naših poslovalnic, saj vam bomo z veseljem svetovali in bo tvoj otrok na licu mesta lahko preizkusil in našel svoj najljubši instrument.

Saj veš...

Najboljši instrument ne obstaja, obstaja pa najboljši glede na želje in potrebe tvojega otroka…

Mi pa ti ga z veseljem pomagamo najti zanj!

Tako – ker sva pri koncu in ti je uspelo prebrati celoten članek, imam zate kot obljubljeno še posebno darilo.

​Da bo nakup instrumenta za tvojega otroka čim manj stresna izkušnja upam, da ti je pomagal ta članek, jaz pa sem hkrati “pocukal za rokav” našega šefa Bogdana, ki je na vse omenjene produkte v članku odobril zate 10% popust.

​Vse kar moraš narediti je, da ob obisku poveš, da si prebral ta članek in popust bo tvoj!

Če pa boš naročil instrument po spletu pa za popust vpiši kodo: OTROK10

Da pa ti ne bo treba "drsati" navzgor ​po članku, sem ti spodaj še enkrat ​prilepil vse povezave:

​Z veseljem opremljamo mlade nadobudne glasbenike...

​Veselo muziciranje in se vidimo kmalu,

Nejc iz Music Max-a.

Music Max d.o.o. 2020 Vse pravice pridržane.    Prodajni pogoji    ​Izjava o zasebnosti