5 preprostih nasvetov za nakup pravega inštrumenta za tvojega otroka

Ukulela - instrument, ki s svojo prikupnostjo, preprostostjo igranja in lahko prenosljivostjo osvaja slovenska srca - še posebej v poletnih časih. V tem članku boš izvedel zakaj je ta prikupen instrument v zadnjih letih postal tako popularen po celem svetu in kako izbereš najboljšega zase.

Poletje je čudovit čas, ki ga še dodatno popestrita prijetna glasba in zabava. Ukulela je odličen sopotnik, saj zagotavlja oboje. Da pa boš s svojo ukulelo lahko vse to in še več realiziral, je pred tabo preprost vodnik, ki sem ga spisal z namenom, da bo s tem prikupnim glasbilom tvoje poletje naravnost bombastično!

Še preden pa se to zgodi, morava ugotoviti ali so Ukulele res zate…

Pozdravljen,

Moje ime je Nejc in sem prodajni svetovalec v trgovinah Music Max.

Največkrat me najdeš v naši poslovalnici v Ljubljani, naše trgovine pa so ti na voljo tako v Celju, kot tudi v Mariboru in Zagrebu.

Že več kot 9 let tudi sam brenkam na ukulelo in njen uspeh spremljam že od vsega začetka, hkrati pa imam to čast, da skoraj vsakodnevno v naši trgovini z novo ukulelo opremimo zadovoljnega glasbenika.

Ja - ukulela je daleč najbolj prodajan artikel v naših glasbenih trgovinah.

Da pa boš lahko tudi ti čim prej eden izmed novih navdušencev nad tem prikupnim, praktičnim in zabavnim instrumentom, bova razjasnila nekaj osnov in prednosti, ki ti jih prinese na tvojih dogodivščinah. Velja?

Super! Pa začniva…

Ali je potrebno kakšno predznanje instrumenta, da lahko igraš ukulelo?

Sploh ne!

Tudi, če še nikoli nisi igral nobenega inštrumenta, ti bo ukulela pisana na kožo.

Z enim prstom lahko primeš kar 3 različne akorde... zabrenkaš in zapoješ, ter uživaš na polno.

Če se malenkost poglobiš, pa lahko iz nje izvabiš še veliko več!

Vse možne akorde z lahkoto najdeš na spletu in prijemi so zapisani tako, da jih še otroci z lahkoto preberejo in primejo…

Zaradi majhnosti inštrumenta so razdalje med polji na vratu, kjer pritisneš struno in tako dobiš različne tone, tako kratke, da ni za noben akord potrebnih »prstnih akrobacij«.

Strune so “najlonske” oziroma po domače plastične in tako tudi tvoje prstne blazinice ne bodo trpele.

Začetki igranja ukulele so sila preprosti in zabavni, a predno zabrenkaš svoje prve akorde, je pomembno, da je ta tvoja lepotica uglašena.

Predno se lotiva te točke, pa morava najprej ugotoviti, kako izbereš ukulelo zase…

Med katerimi ukulelami lahko izbiraš?

Kar je meni še posebej všeč je to, da pri ukulelah ne rabiš zapraviti po 500 €  ali več za dober instrument. Že za dosti manj denarja namreč dobiš “bomba” instument! Tvoj izbor pa je seveda odvisen predvsem od velikosti ukulele, ki ti bo najbolj ustrezala. Pri ukulelah znamke Flight se najdejo odlični instrumenti za začetnike in profesionalce v vseh 4 glavnih velikostih (glej sliko):

Klaviature

Če še nikoli nisi igral nobenega inštrumenta, je za začetek odlična izbira SOPRANO ukulele, ki je najbolj klasična in tudi najbolj priljubljena.

S samo 53 cm od glave do repa so soprano ukulele najmanjše (ker so najmanjše so tudi najbolj prenosljive!) članice družine ukulel. Soprano ukulele so v havajski domovini pogosto imenovane kot "standardne", klasični zvok te ukulele pa takoj asociira na havajski raj, zaradi česar so najbolj priljubljene med začetniki.

Namig: Če se najdeš v tem prvem opisu je zate kot nalašč Flight NUS 310, ki je naša najbolje prodajana ukulela. Gre za najboljše razmerje med kakovostjo in ceno, ob nakupu pa ti podarimo še torbo zanjo!

Če imaš občutek, da so tvoje roke nekoliko prevelike za soprano, je zate kot nalašč CONCERT ukulela.

Morda je le 10% večja od sopranske, vendar so koncertne ukulele glasnejše, toplejše in jih je zagotovo lažje igrati, če imaš večje roke. Poleg tega ima tudi malo daljši vrat, zato ti omogoča, da koncertne ukulele dosežejo višje tone kot sopran. Čudno, vem!

Kot pri soprankah, imamo tudi zate odlično concert ukulelo Flight NUC 310, gre namreč za popolnoma enako izdelavo kot pri NUS 310, vendar v malenkost večji različici in seveda ti tudi pri nakupu te podarimo torbo zanjo…

Super kajne?

Če pa si pripravljen za svojo novo ljubljenko odšteti še kak dodaten novec, ti lahko priporočam odlično Flight DUC 525 CEQ, ki je izdelana iz odličnih, izbranih lesov, prednost te pa je tudi, da jo lahko priklopiš na ozvočenje, pa še uglaševalec je že vgrajen. Skupaj s torbo, ki jo dobiš ob nakupu, je to vse kar potrebuješ za maksimalen užitek!

Kako pravilno držati ukulele?

To je zelo odvisno od velikosti ukulele, ali jo igraš stoje ali sede, če si fant ali punca, ali pa če uporabljaš pas.

Da povzamem:

Če sediš, poskusi uravnotežiti ukulelo med nogami ali na enen od stegen. V resnici nekateri največji igralci ukulel vseh časov, (Roy Smeck, Jake Shimabukuro, člani Ukulele Orchestra iz Velike Britanije) držijo ukulele na stegnu, ko jo igrajo. Če ukulelo igraš na ta način, je pozitivna stvar v tem, da zmanjšaš stik ukulele s telesom. Prosim, upri se želji, da bi objel svojo ukulelo (ne glede na to, kako zelo jo imaš rad).

Vem, težko je! A takrat, ko jo držiš močno ob sebi, boš ustavil vibracijo lesa, kar pa bo zvok »zamrznilo«.

Včasih ne boš imel druge izbire, kot da igraš stoje ...

Če stojiš, drži ukulelo na dveh točkah: prva točka je med podlaktom tvoje roke s katero brenkaš in telesom.

Druga točka je tvoja roka s katero »grabiš« akorde. Prepričaj se, da ti ukulele ne zdrsne prepogosto in vse bo super.

Morda bo potrebno malo prakse, vendar se splača.

Čeprav ga osebno sam skoraj nikoli ne uporabljam, obstajajo jasne prednosti uporabe pasu pri stanju.

 Če uporabiš pas, se lahko tudi vrtiš okoli in celo zaplešeš, kot to stori znana ljubka virtuozinja Taimane Gardner.

Lahko tudi preprosto vzameš vezalko, ki jo navežeš okoli trupa na eni strani in okoli vratu na drugi strani in slediš svojim sanjam!

V kolikor se odločiš, da želiš preizkusiti igranje ukulele s pasom, ti lahko priporočam OSS GSA70B PAS ZA UKULELE saj ne stane skoraj nič in popolnoma zadovolji željo po igranju stoje.

Pa sva skoraj že pri koncu, a ne smeva pozabiti, da je treba ukulelo pred začetkom igranja seveda uglasiti in tako prideva do točke…

Kako uglasim ukulelo?

Najbolj priljubljena in »standardna« uglasitev sopranskih in koncertnih ukulel je gCEA.

To pomeni, da če strune na ukuleli razdeliš na številke, pri čemer je:
- 1. struna tista, ki ti je najbližje, ko pogledaš na ukulele iz svojega igralne položaja navzdol to uglasiš na G (pri tej struni bodi pozoren, saj je uglašena najvišje na ukuleli).
- Njena sosednja 2. Struna bo C
- 3. struna bo E
- Najbolj oddaljena iz tvojega zornega kota, 4. struna bo uglašena na ton A.

Seveda si pri tem najlažje pomagaš z kompaktnim uglaševalcem, ki sploh ne stane veliko. Sam uporabljam naš najbolj prodajan Flight FTC-77 clip uglaševalec. Tega čisto enostavno pritrdiš na glavo ukulele, vklopiš, zabrenkaš struno, ki bi jo rad uglasil in uglaševalec ti bo na podlagi zaznavanja vibracij strune najbolj zanesljivo in točno pomagal pri uglasitvi posamezne strune.
Uporaben je za vse inštrumente s strunami, tako kompakten, da ga med igranjem lahko kar pustiš pritrjenega na inštrumentu in ne stane niti 10 €.

Ko zabrenkaš struno bodi pozoren, da ta zazveni. Uglaševalec bo prepoznal ton in ti pokazal ali je struna prenizko ali previsoko uglašena, tako navijalec v katerega je vpeta struna na ukuleli zavrtiš tako, da se struna napne in zviša ton ali pa spusti in zniža ton. Na začetku bo potrebno malo potrpljenja a hitro se boš zverziral in nato te čaka obilo užitkov...

Tako!

Prebila sva se skozi vse osnove in verjamem, da si spoznal ogromno prednosti in dobrih lastnosti tega prikupnega inštrumenta, ki je obnorel ves svet a to še ni vse…

“Ukulele svet” nima meja in tik pred zaključkom najinega popotovanja skozi vodnik do bombastičnega poletja s prikupnim instrumentom, ki sliši na ime ukulela (svojo lahko tudi ljubkovalno poimenuješ) bi ti rad na hitro še predstavil nekaj uporabnih produktov, ki celotno izkušnjo še dodatno popestrijo čeprav včasih na njih pozabimo.

Pribor za ukulele na katerega pogosto pozabimo

- Če si tako kot jaz, in bi rad doma imel svojo ukulelo vedno pripravljeno na akcijo, potem je stojalo zanjo kot nalašč zate. Naš OSS GS5000 WIRE FOLK STAND ustvarjen za to, da bo tvoja ukulela prijetno počivala na vidnem mestu in v roke jo boš lahko prijel takoj, ko se ti bo “zaigralo” po njej.

- Čeprav ti v naši trgovini ob nakupu večine ukulel podarimo še torbo, ki je izredno kakovostna in nepremočljiva, si marsikdo za svojo ljubljenko želi “bulletproff” zaščito in v ta namen imamo izbor izredno kakovostnih trdih kovčkov:
OSS GCU4003, za sopranke in OSS GCU4004, za koncertne ukulele.

- Tradicionalno se sicer ukulela igra s prsti a marsikomu je tudi všeč igranje s trzalico, ki pa je za ukulele prav posebna, narejena iz filca in izvabi iz instrumenta prav čarobne zvoke. Če želiš izkušnjo brenkanja popestriti definitivno priporočam OSS UPK300 FELT UKULELE PICKS 3 PK.

- Kot za kitare, obstajajo tudi prikupni kapodastri za ukulele, njihov namen pa je, da zvišaš lego pesmi brez, da bi bilo potrebno odkrivati nove akorde in tako brez težav prepevaš svoje najljubše skladbe v tonaliteti, ki ti najbolj sede. KYSER KULEA CAPODASTER UKULELE HAWAIIAN je za ta namen odličen!

- Vsak mojster, izdelovalec ukulel bo rekel, da je les “živa stvar” in pri tem ima popolnoma prav! Tako na les, kot na celotno ukulelo, ki je izdelana iz lesa vplivajo hitre toplotne spremembe, največji sovražnik pa je pomanjkanje vlage, ki lahko instrument izsuši do te mere, da ga uniči… Brez strahu, pomanjkanje vlage pri nas občutimo najbolj v zimskem času in, da bo tvoja ukulela vedno sveža in pravilno vzdrževana bo za to poskrbel OSS GA250 VLAŽILEC ZA UKULELE, ki ga priporočamo ob vsakem nakupu ukulele.

Odlično!

 Prebila sva se do konca tega prikupnega vodnika. Upam, da si pridobil veliko koristnih informacij in da zaključiva v stilu lepih sončnih dni, ki so pred nami, manjka le še zaključna misel...

Ukulela je odličen sopotnik tega poletja!

Zaradi svoje prikupne velikosti, praktičnosti ter čudovitih zvokov lahko tudi tebi to poletje pričara rajske Hawai-e na vsakem koraku. Bodisi na plaži, v naravi ali kampu je nepogrešljiva sestavina za obilo intimnih užitkov, zabavo cele druščine ali očaranje boljše polovice.

AKCIJA!

Ker te posebne priložnosti ne smeš zamuditi, sem še enkrat na kupu zbral odlične opcije zate:

Flight NUS 310 - https://musicmax.si/p11019sl/

Flight NUC 310 - https://musicmax.si/p11018sl/

Flight DUC 525 CEQ - https://musicmax.si/p10943sl/

Če pa si želiš kakšne posebne ukulele, je v naši ponudbi zate preko 80 različnih, vse te pa najdeš na naši spletni strani (https://musicmax.si/c11577sl/), najbolje pa je, da nas obiščeš v eni od naših poslovalnic, kjer ti bomo z veseljem pomagali izbrati najboljšega zate.

Naj bo tudi tvoje poletje polno užitkov in dobre glasbe ob brenkanju na tvojo novo ukulelo, se vidimo!

Nejc Grahek, prodajni svetovalec v trgovinah Music Max

P.S. Aha, skoraj bi pozabil…

Sicer je res, da lahko s klikom na zgornje slike prideš na našo spletno trgovino, a verjamem, da to zate ne bi bila optimalna rešitev

Music Max d.o.o. 2020 Vse pravice pridržane.    Prodajni pogoji    ​Izjava o zasebnosti